sâmbătă, 26 iunie 2010

Cea mai mare spioana din toate timpurile


Cea care avea sa devina cea mai cunoscuta spioana secolului XX s-a nascut in anul 1876 intr-un orasel din Olanda, cu numele de Margaretha Geertruida (M’Greet) Zelle. Era o exceptie exotica de la standardul de frumusete blonda cu ochi albastri din Olanda: bruneta, inalta si ochi caprui. La doar 18 ani, dupa ce tatal ei a dat faliment si mama ei a murit, s-a maritat cu un militar de cariera, Rudolph MacLeoud. Cei doi s-au intalnit in urma unui anunt matrimonial, care de fapt fusese publicat ca o gluma. Macleoud a acceptat totusi sa se intalneasca cu tanara M’Greet si cei doi s-au indragostit. Aici se pare ca a inceput atractia lui Mata Hari pentru barbatii in uniforma, a povestit ea mai tarziu.

MacLeoud nu era un sot despre care sa-i scrii mamei. In ciuda batailor si a aventurilor cu alte femei, M’Greet a ramas cu el si cuplul s-a mutat in Indiile Olandeze. M’greet nascuse deja un baietel, iar in localitatea Java unde se stabilisera mai nascuse o fetita. Baiatul a murit otravit in 1899, desi faptasul nu a fost niciodata gasit. Cuplul nu a suferit tragediei si Margaretha a divortat de Rudolph. Acesta din urma a pastrat custodia fetei lor. Margaretha s-a mai casatorit o data si a nascut o fetita, dar si aceasta a doua casatorie s-a terminat tot cu un divort.
Olandeza bruneta si oachesa s-a mutat la Paris unde a incercat sa lucreze ca model pentru pictori. Incepand cu 1905 a inceput sa fie cunoscuta drep dansatoare exotica prin excelenta, si in aceasta perioada a adoptat numele Mata Hari care inseamna “Mama de Dumnezeu” in sanskrita, sau “Ochi de Rasarit” in indiana. Femeia era o prezenta inedita in lumea mondena, prezentandu-se drept o printesa din Indonezia, initiata in arta dansurilor vedice. Era dezinhibata si provocotoare si nu ezita sa pozeze aproape sau complet goala.

A ajuns o celebritate internationala si ca atare ii era destul de usor sa calatoareasca in Europa intr-o perioada tensionata din punct de vedere politic si militar. Incepe o relatie ofiterul rus Vadim de Maslov. Patrunde astfel in lumea spionajului si a contraspionajului. Avand amanti cu functii si pozitii foarte intalte Mata hari putea obtine foarte usor informatii si le putea transmite la fel de simplu. In timpul Primului Razboi Mondial Mata Hari castigase o reputatie de curtezana a marilor lideri militari. Interogata de spionii britanici, a marturisit ca lucreaza pentru Serviciile Secrete Franceze, dar acest lucru nu a fost niciodata confirmat de francezi si nu se stie daca era o minciuna sau nu.
In 1917, un atasat german de la Madrid a comunicat superiorilor sai de la Berlin cat de utile erau informatiile transmise de un agent secret cunoscut doar dupa apelativul H21. Francezii au interceptat acest mesaj si au facut legatura intre H21 si Mata Hari, concluzionand ca sunt aceeasi persoana. Pe de alta parte informatiile trimise de H21 erau codate, dar intr-un cod care fusese deja tradus de catre spionii francezii, ceea ce istoricii considera ca este dovada ca Mata Hari de fapt era un agent dublu.

Cand aceasta a fost arestata in februarie 1917, Franta se afla intr-o situatie dramatica. Moralul era la pamant, tara suferisera pierderi incalculabile in resurse si vieti umane… era nevoie de un tap ispasitor. Acuzatorii lui Mata Hara au prezentat-o drept “cel mai periculos spion al epocii moderne, a carui activitate a dus la moartea a mii de oameni”. A fost gasita vinovata si executata in fata unui pluton in octombrie 1917. In anii ce au urmat procesului, s-a descoperit ca de fapt acuzarea nu avea decat probe circumstantiale.
Se spune ca in momentul mortii sale a fost extrem de calma si senina, crezand ca de fapt gloantele executorilor au fost inlocuite cu gloante oarbe, ca parte a unui plan secret de salvare care insa nu a reusit. Alt zvon arata ca Mata Hari ar fi flirtat cu cei care urmau sa o execute. Aceste zvonuri sunt cel mai probabil inventii ale presei vremii, intrigata de ideea unei femei spion care a platit pretul suprem pentru faptele ei. Fostul ei sot, Rudolph MacLeoud a declarat: “Orice ar fi facut in viata, nu merita asa ceva”.
Cert este ca Mata Hari a fost una dintre primele femei fatale ale secolului, ce avea sa provoace discutii si sa inspire artisti pentru decenii la rand. Popularitatea personajului se datoreaza si filmului Mata Hari din 1931, cu Greta Garbo in rolul principal. De atunci Mata Hari a aparut in carti, filme, jocuri de calculator, astfel incat adevarata Margaretha Zeele s-a pierdut undeva in oceanul de zvonuri si presupozitii, inlocuita de imaginea ideala a unei femei fatale.

Niciun comentariu: