Acest Blog se adreseaza tuturor acelora care sunt doritori de cultura si curiozitati din oricare domeniu, de lucruri nemaivazute, insolite.
luni, 28 iunie 2010
Orasul Interzis - centrul Chinei imperiale
Gugong, sau Orasul Interzis, este situat in centrul Beijingului, la nord de renumita Piata Tiananmen. Turistii, incantati de minunatiile Palatului Imperial, patrund de regula prin poarta din sud si ies prin cea din nord, dupa un tur complet prin fostul centru cultural si administrativ al fostului imperiu chinez. Cursele de autobuz sunt regulate, iar legaturile cu celelelte puncte de atractie turistica din capitala chineza sunt excelente.
Gugong, sau Orasul Interzis, este situat in centrul Beijingului, la nord de renumita Piata Tiananmen. Turistii, incantati de minunatiile Palatului Imperial, patrund de regula prin poarta din sud si ies prin cea din nord, dupa un tur complet prin fostul centru cultural si administrativ al fostului imperiu chinez. Cursele de autobuz sunt regulate, iar legaturile cu celelelte puncte de atractie turistica din capitala chineza sunt excelente.
Despartit de restul lumii printr-un zid extrem de inalt rosu ca focul si interzis tuturor muritorilor de rand, Orasul Interzis din centrul capitalei chinze, este un oras in oras. Acesta a fost centrul imperiului chinez, iar pentru ei, centrul lumii. Dinastiile Ming si Qing au condus destinele imperiului din spatele acestor ziduri.
Istoria Beijingului ca spatiu locuit este imemoriala si se pierde in negura timpurilor. In schimb, cea a Orasului Interzis este clar definita de insasi amplasarea cladirilor. Centrul Inperial este ctitoria impratului Yongle din dinastia Ming, care si-a stramutat aici capitala de la Nanking, in 1420.
Complexul imperial a necesitat o munca titanica pentru a satisface necesitatile majestatii sale. In 1644, Orasul Interzis a fost jefuit de catre manciurieni la caderea dinastiei Ming. Dar imparatii Manciuriei din dinastia Qing, l-au refacut dupa ce s-au instalat in Tronul Dragonului, aducandu-i din nou gloria si opulenta de alta data.
Ba mai mult, la vechea stralucire, orbitoare pentru oamenii de rand, au fost adaugate alte minunate lacuri, temple, palate si gradini. In aceasta perioada, Orasul a ajuns la adevarata lui splendoare maiestuoasa.
Are forma unui patrat si este orientat pe o axa nord-sud. este inconjurat de un zid larg, de 10,4 metri inaltime. In interiorul zidurilor, palatele, portile, curtile interioare si gradinile sunt dispuse simetric.
Numarul total al camerelor se ridica la 9.000, care au fost ocupate in trecut de imparat si suita sa de doamne (mama, sotiile si concubinele) si de o intreaga armata de eunuci si slugi.
Exista un cod de legi, precis elaborat pentru fiecare activitate din viata de zi-cu-zi. Existau, de asemenea, eticheta si tabuurile, iar Orasul Interzis s-a transformat incetul cu incetul intr-o colivie aurita.
Toate cladirile importante sunt orientate catre sud, ceea ce ar putea insemna o negare a puterii fortelor ostile si supranaturale din nord (mongolii si vanturile reci dinspre Siberia). Pana si intrarea dinspre sud, numita Poarta Meridian (Wumen), a capatat o insemnateta deosebita. Aici imparatul isi trecea in revista trupele. Exista aici pe vremuri o curte transversala strabatuta de un izvor, Raul de Aur, care este taiat de cinci poduri, toate din marmura. Podurile sunt reprezentarile celor cinci vituti.
Acestea conduceau la Poarta Supremei Armonii, dimcolo de care se afla o curte larga care a fost conceputa de asa natura incat sa ofere adapost pentru 20.000 de oameni. In partea opusa a curtii, veti vedea cea mai inalta cladire din Orasul Interzis, Sala Supremei Armonii. Aici trona imparatul cu fast imperial in timpul unor reuniuni de stat cu caracter deosebit.
In jurul lui planau nori de tamaie si furnicau un regiment de oficiali si demnitari in susurul discret si gentil al clopoteilor de aur. In continuare veti intalni inca doua sali de ceremonii: Sala Perfectei Armonii si Sala Conservatei Armonii.
Inspre nord se vad locuintele in care traiau imparatul si suita lui, de o marime ceva mai naturala. Aici se gasesc cele mai insemnate comori care au fost adunate de conducatorii statului de-a lungul vremurilor, printre care se gaseste o colectie de ceasuri si una de papusi frantuzesti.
Japonezii au pradat Orasul Interzis in anul 1937 si pana si garda nationala a luat multe bogatii cand a plecat pe insula Taiwan, in 1949.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu